Het is hartje winter en als de zon een beetje door probeert te breken is er al activiteit te bekennen op een bosmierennest. Op een bosmierennest van ongeveer 60 cm hoog zijn meer dan duizend larven van de landkokerjuffer te vinden.
De landkokerjuffer is een schietmot (ondanks de naam ‘mot’ is het geen nachtvlinder) die als larve in een koker leeft die de larve zelf maakt van zandkorrels. Vanaf juni zal er een metamorfose plaatsvinden waaruit een kortlevend ongevleugeld vrouwtje of gevleugeld mannetje ontwikkelt.
Maar wat doen die larven van de landkokerjuffer op een bosmierennest?
Bosmieren zijn vrij agressief naar indringers van het nest toe en larven die midden in de winter over een nest kruipen zou ideaal voedsel zijn voor de bosmieren. Dus waarom slepen ze de larven niet het nest in?
Die vraag heeft mierendeskundige Peter Boer zich ook gesteld (artikel over larven landkokerjuffers en bosmieren) en daar is zover ik heb kunnen vinden tot op heden nog geen concreet antwoord op gekomen.
Het is dus mooi om te zien de wetenschap nog niet overal een antwoord op heeft, zo blijft er nog genoeg te verbazen over wanneer je over de Oirschotse Heide wandelt!