De extreme droogte is duidelijk te zien op de Oirschotse Heide, vennen staan droog of dreigen droog te komen staan. Berkenbomen die herfstkleuren hebben en blad laten vallen en klokjesgentianen die niet meer in bloei komen.

Het neerslagtekort is momenteel meer dan 150 millimeter! Door te kijken hoeveel neerslag er is gevallen, maar ook hoeveel water er is verdampt kom je op een neerslagoverschot of – tekort uit. Om de hoeveelheid water die verdampt is aan te vullen zou er op dit moment 150 millimeter neerslag moeten vallen, meer dan 17% van de jaarlijkse hoeveelheid neerslag!

Stond begin mei het ven in het zuidoosten van het bied vol water, is er nu nog maar een plasje van over.

Ven (8 mei 2017)

Ven (24 juni 2017)

Komt dit ven droog te staan, dan zullen onder andere dikkopjes van de kikkers en larven van de libellen dood gaan. Wat de impact hiervan is op de populatie kikkers en libellen is nog onduidelijk.

Nog een nadeel van het bijna droog komen te staan van het ven is dat de watertemperatuur hoger wordt. Door een hogere watertemperatuur gaan algen ook harder groeien wat een negatieve invloed heeft op de waterkwaliteit en op het leven in het water.

De andere 2 vennen op de Oirschotse Heide staan al langere tijd droog, hopelijk komt het derde ven niet droog te staan!

Naast de droge vennen, zijn de jonge berkenbomen volop blad aan het verliezen. Ze staan er bij alsof het herfst is met geel gekleurde bladeren. Maar ook zeldzame planten zoals de klokjesgentiaan hebben te lijden onder de droogte.

Ruwe berk

Klokjesgentiaan

Categorieën: Weer