In het noordoosten van de Oirschotse Heide kom je in april honderden grijze zandbijen tegen. Op zonnige dagen zie je ze massaal vlak boven de grond van het wandelpad vliegen.

Grijze zandbij

Maar als je goed kijkt zie je ook een soort van insecten vliegen die sterk lijken op wespen. Het zijn de roodharige wespbijen. Zoals de naam al doet vermoeden lijken ze op wespen, maar het zijn toch echt bijen.

De grijze zandbijen maken een holletje in de grond, stoppen daar stuifmeel van de wilg in en leggen er vervolgens een eitje bij. De larve die uit het eitje groeit zal pas na een jaar als volwassen exemplaar boven de grond komen.

Maar zoals in het mensenleven heb je ook in het dierenrijk profiteurs.

Links roodharige wespbij en rechts grijze zandbij

Nadat de grijze zandbij een eitje heeft gelegd in het holletje kruipt de roodharige wespbij snel in het holletje en legt daar ook een eitje. De larve van de roodharige wespbij zal vervolgens het eitje van de grijze zandbij opeten.

Roodharige wespbij

Maar waarom doet de roodharige wespbij dit? De grijze zandbij maakt indirect de holletjes voor de roodharige wespbij, die hoeft dus zelf geen holletjes te graven. Daarnaast zijn de eitjes van de grijze zandbij voedsel voor de larven van de roodharige wespbijen. Kortom, als je maar op tijd je eitje in het holletje weet te stoppen dan hoef je voor het nageslacht zo min mogelijk werk te verzetten.

Maar dan sterven alle grijze zandbijen toch uit op deze manier zul je denken. Gelukkig kunnen de roodharige wespbijen niet alle holletjes van de grijze zandbijen vinden. Zouden ze dat wel doen, dan sterven de grijze zandbijen uit, maar ook de roodharige wespbijen. Dus de roodharige wespbijen hebben er belang bij dat de grijze zandbijen niet uitsterven zodat ze zelf ook niet uitsterven.