Als je over de Oirschotse Heide wandelt, kom je van alles tegen; zandverstuiving, struikheide, dopheide, vennen en kleinschalige bossen. Maar als je goed kijkt kom je nog veel meer tegen!

Op de Oirschotse Heide liggen diverse nesten van de zwartrugbosmier. Deze bosmier is iets minder agressief dan de rode bosmier en bouwt vaak afgeplatte mierennesten in tegenstelling tot de rode bosmier die vaak hoge mierennesten maakt.

Werksters (zwartrugbosmier)

Wanneer de zon schijnt of de temperatuur aangenaam is, zie je honderden werksters actief buiten het nest. De werksters slepen allerlei zaken naar het nest toe zoals takjes, blaadjes, rupsen, bijen en nog veel meer.

Werkster sleept takje naar het nest

Werkster sleept met een grijze zandbij

Als je een mier van dichtbij bekijkt zul je zien dat de mier sterk op een wesp lijkt. Ze behoren tot dezelfde groep van wespachtigen.

In het voorjaar zijn de mieren druk bezig om het nest te herstellen. De groene specht is gek op mieren en ’s winters wanneer de mieren dieper onder de grond in het nest zitten zal de groene specht het nest intenser vernielen om bij de mieren te kunnen komen.

Naast werksters kun je soms ook de mannetjes zien, ze zijn te herkennen aan de vleugels en de egale zwarte kleur. Zij zullen later in het jaar een bruidsvlucht maken met de koningin.

Mannetje zwartrugbosmier

Het is fascinerend om te zien hoe deze mieren door elkaar heen krioelen en zonder problemen een nest in stand weten te houden. Blijf daarom gerust eens stilstaan bij een mierennest en verbaas je over de bedrijvigheid bij zo’n nest!