De zomer maakt langzaam plaats voor de herfst en je verwacht steeds minder vlinders. Maar als je langs de Amerikaanse vogelkers loopt dan zie je volop grote vlinders vliegen, deze oranje-zwarte-witte vlinders zijn atalanta’s.

_MG_8510

De atalanta komt in het voorjaar helemaal uit Zuid-Europa richting Nederland gevlogen en brengt hier een nieuwe generatie voort. De zomergeneratie is nu dus volop aanwezig en komt op allerlei bloeiende planten af zoals klimop maar ook op rottend fruit zoals de overrijpe bessen van de Amerikaanse vogelkers.

Atalanta op Amerikaanse vogelkers

Als er een groot aantal Amerikaanse vogelkers-struiken op een rij staan heb je op een zonnige dag in september kans om meer dan 50 atalanta’s te zien!

Drie atalanta's op Amerikaanse vogelkers

Het is wel heel dubbel, want terreinbeheerders willen het liefst van de Amerikaanse vogelkers af. Deze vogelkers zaait zich namelijk erg snel uit en na het afzagen van takken zullen er snel nieuwe takken volgen. Een andere naam voor Amerikaanse vogelpest is dan ook ‘bospest’. Maar juist de overrijpe bessen zijn een goede voedselbron voor soorten zoals de atalanta.

Een grote groep van de atalanta zomergeneratie zal proberen terug te vliegen naar Zuid-Europa. Net als de vlinders die hier blijven overwinteren zullen er vrijwel geen exemplaren overleven. Het is dan weer wachten tot het komende voorjaar waar er volop vlinders vanuit Zuid-Europa deze kant op zullen komen.

Categorieën: Heide