De maand mei gaat hoogstwaarschijnlijk een weerrecord breken; warmste meimaand sinds de metingen in Nederland. Voor ons als mensen is dat geen probleem, maar de kikkers op de heide keken de dood in de ogen!

Temperatuur in de maand mei 2018

Op de Oirschotse Heide zijn drie vennen te vinden waarvan één ven het hele jaar door niet droog komt te staan. Maar door de grote hoeveelheid neerslag in de maand maart, hebben de bruine kikkers en heikikkers ook kikkerdril afgezet in de andere twee vennen. Beide vennen stonden namelijk vol regenwater en waren dus een ideale plek om kikkerdril in af te zetten.

Kikkerdril

De bruine kikkers en heikikkers hebben zich in maart niet gerealiseerd dat twee van de 3 vennen vrij snel droog komen te staan in het voorjaar als de temperaturen oplopen.

Het grote ven op 17 maart 2018

Als eerste zijn er veel eitjes bevroren tijdens de late vorstperiode dit jaar en afgelopen maandag stond het grote ven midden in het gebied bijna droog. Een klein plasje van nog geen 4 vierkante meter groot zat overvol met larven en bijna volledig ontwikkelde jonge kikkertjes.

Het plasje zou binnen enkele dagen droog komen te staan met rampzalige gevolgen voor de larven en jonge kikkertjes in het plasje. Want zonder water kunnen ze nu nog niet leven!

Bijna droog ven

Precies op tijd waren er flinke regenbuien en de larven en jonge kikkertjes hebben weer even ruimte om te zwemmen, maar vooral om zo snel mogelijk groot te worden voordat het ven echt droog komt te staan!

Kikker (met nog een klein staartje)

Kikker (met nog een lange staart)

Categorieën: AmfibieënWeer